1. Mi van a lefolyón túl…?

Amikor végre kesz lett az emésztő gödör, rengeteg viszontagság után, lemásztam a létrán, hogy megcsodáljam munkánk gyümölcsét belülről is, es annyira örültem neki, hogy milyen szép lett, hogy mondhatni sajnáltam üzembe helyezni.

Mindig lenyűgözött, mikor egy részletet megértettem a háttérben működő, rejtett rendszerekből …. Az, hogy a lefolyóban eltűnő dolgokkal mi lesz, eddig soha nem foglalkoztatott, de most, hogy csatornázás híjján a saját kertunk alá engedett víz útját kellett átgondolnom, megváltozott a helyzet, a környezettudatos vizhasználst jól hangzó frázis helyett konkrét megoldandó feladat lett. És most, hogy valamelyest átlátom ezt a körforgást, a csövek, kiállások, lejtesszögek, mikrobák es szűrők logikus kapscolódását, elmondhatom, hogy boldogabb ember vagyok.

Kis szines: a lefolyóban a viz mindig bal sodrású örvénnyel tűnik el itt az északi féltekén. A déli féltekén pedig az ellenkező irányba tekeredik, a Coriolis erő hatására, ami egy fizikai jelenség és többet nem is tudok róla, csak hogy Kuzinom hihetetlen szerteágazó és asszociativ tudástárából jött elő egy megfelelően színes es szabadon áramló hajnali órán…

2. A régi emésztő

…. felújíthatatlanul beomlott…
A ház 9 évig üresen állt, és az emésztő, ami már nagymamám életében is okozott meglepetéseket , visszavonhatatlanul az enyészet útjára lèpett. Muszáj volt újat építeni.

 3. Az új emésztő

A szennyviztol kulonbozo modokon szabadulhatunk meg vagy hasznosithatjuk … errol szerzett infoimat ebben a postban szedtem ossze.

Amit kutatasaim alapjan jelen helyzetunkben ide megfelelonek talaltam, az a ket kamras emeszto godor, hozza pedig egy tobbretegu szurovel ellatott szivarogtato

Ennek mukodese az alabbi:

Az emeszto elso kamrajaban megtortenik az ulepites, a zsirok a felszinre emelkednek, a mindenfele szennyezodes (wc papir, sz*r, mosgatas maradvanyai) meg lesullyed alulra, a ketto kozotti vizretegbe nyulik le egy pipa, amelyen atfolyik a megszurt viz a masodik kamraba. Innen, miutan az ulepites es a bakteriumok ido es oxigen segitsegevel elinditottak a bontasi foyamatokat, a viz tovabb halad a szivarogatato mezo fele, es 3 szuroretegen keresztul ( homok, kavics, szen) haladva es ezaltal megtisztulva elfolyik a talajban.

kep forrasa: 101warren.com

Kep forrasa: livingincebuforums.com

A gödör kiásása

Egy 3.2 x 2.2 meteres, 3 meter mely godor a valosagban sokkal melyebb mint amilyennek elkepzeljuk, es a 12 kobmeter fold, ami kijon belole hegyvidekke valtoztatja az amugy sik kertet. Tudtuk hogy igy lesz, de mondom, a valosag mindig felulmulja a kepzeletet.

A Tisza mellett vagyunk, a felso termoreteg alatt keves agyagos foldet, aztan szintiszta homokot talalunk, ami egyreszt jo, mert konnyu asni, masreszt rossz, mert konnyen beomlik, es be is omlott nem egyszer.

Alsó betonréteg kiöntése

Rettenetes viharos idojaras miatt napokig varnunk kellett a munkaval, es kozben az esok miatt a godor joparszor beomlott, de aztan egy ponton belevagtunk.

A godor aljat vizszintesre egyengettuk, vastag foliat teritettunk ra,  hogy a homok ne szivja ki a betonbol a nedvesseget hirtelen, es 20 centi vastag, haloval erositett betonreteget ontottunk bele

Zsalukövek, betonvas, beton.

Miutan az also betonreteg megszilardul elegge (5 nap), elkezdtük a zsalukoveket felrakni.

Betonvasakat befurtuk a betonba es rafuztuk a koveket (50x23x15 – osoket hasznaltunk). FurtUK, raktUK, ertsd, nem en, hanem a ferfiak, de azert par zsalukovet en is leengedtem a godorbe a csuszdan, (tul nehez melo nekem, barmennyit is edzek 😅) es mindenbe beleszoltam, szoval azert csapatmunka volt.

Betonvasat vízszintesen 10est, függőlegesen 12 est hasznaltunk, minden kobe egyet, es minden sorba egyet, valtakozva az elso es a hatso vájatba.

Az elso sor zsalukore ejszaka megint raomlott a godor fala a valtozatossag kedveert, de annyira nem volt nagy para, mert a korabbi beomlasok helyere kitoltogettek a sracok, a falon kivulre, soronkent.

(A kepeken lathato keresztbe futo cso az atmeneti elvezeto rendszer resze, ezt levagtuk, mikor a godor elkeszult, ez maradt a befolyo cso)

Felső réteg zsaluzás

Miutan a falak megfeleloen megkotottek, jott a fedlap kiontese. Ez 15 centi vastag betonreteg, meg 15 centi foldreteget fog tartani. A fa zsaluzatot direkt ugy raktuk ossze, hogy a teljes kotes utan (21 nap!) a tartogerendakat majd ki tudjuk venni es ujrahasznositani .. (azota mar a padlason vannak es a teto ket meggyengult pontjat tartjak.)

Az avatóbuli

Kesz!! el sem hiszem.. muszaj volt lemennem es megneznem belulrol… sot, az elso szennyvizet lenn vartam unnepelyesen, mint Tyrion a dorne-i, kuldottseget, es ez meg is erkezett, nem ugy mint Oberyn herceg… nem voltam bevallalos viszont, wc lehuzas helyett egy oblites & centrifugazast szerveztunk csak nekem, ugyhogy a kepeken az emesztoben Souldrops Esocsepp illatot kerek elkepzelni, semmi mast…😆

Szivárogtató mező

Az emeszto ket kamrajaban tortent bontas utan ezen a csorendszeren lep ki a viz a szuromezokbe, onnan pedig folyik vissza a talajba.

Ezzel meg nem keszultunk el, de mire a godor megtelik, kesz lesz. 😜

Discussion

Leave a reply