Emeszto godor es egyeb megoldasok.

Amikor belevagtunk ebbe a felujitasba, rendkivuli modon alabecsultuk a munka volumenet…. A tervezett kotsegvetest es ra szant idot altalaban kettovel meg kell szorozni, hogy a valosaghoz kozelebb keruljunk, ezt tapasztalatbol tudom, megszoroztam, es meg igy is.. szoval uj tapasztalatom szerint ketto a masodik hatvanyon…

Az emesztorol annyit tudtunk mindossze, hogy

  • csatornazas hijjan a szennyviz abba megy
  • ez egy valamilyen gödör
  • majd jon a szippanto auto idonkent, es uriti
  • neha az elozo megtelt, es akkor para volt, mert a furdoben jott vissza a sz*r, mostanra meg mar beomlott.
  • nem lehet nelkule meguszni.

Kutatásaim során pl megtudtam, hogy a kulonbozo vegyuletek meg kemiai anyagok az ido soran oxigennel érintkezve a szennyvizben lako bakteriumok hatasara egyszeruen lebomlanak. Tehat, allas soran a szennyviz tisztul. (Ha meg napfeny is eri, meg gyorsabb a vizek tisztulasa, de ugye ez emeszto godor eseteben nem jatszik, csak az oxigen). Plusz ra is lehet segiteni a folyamatra wc n lehuzhato adalekanyagokkal.

 

Milyen emésztőt építsünk? (és milyet NE)

1. Illegálisan elszivárgó emésztő-AMILYET SEMMIKÉPP NE ÉPÍTSÜNK

Itt a helyiektol elhangzott az a javaslat, hogy csak betonozzunk a godor aljaba nehany sorosuveget, aztan azt torjuk ki a vegen, igy majd egyszeruen elfolyik az emeszto tartalma…. Ez rendszeres gyakorlat, nem csak itt, nem veletlenul ennyire szennyezett a talajvizes kutak vize. Ezt teljes mertekben elvetettuk, joparan kirohogtek, de ezt a reakciot mar itt megszoktuk es sajat kutatasba fogtunk.

2. Zárt tartályok

Szamtalan ceg forgalmaz leashato muanyag tartalyokat különböző meretben. Ebbol vagy tobbet kell rendelni vagy egy oriasit, ami szallitassal egyutt mar ott is van, hogy jobban megeri egy szennyviztisztio rendszer. Plusz, ezeknek a hatranya, hogy leasas kozben meg kell tolteni tiszta vizzel, hogy a fold ne nyomja be az ures tankot, tehat maris ott vagyunk tiz kobmeter foloslegesen kiengedett vizzel… ez sem idealis. Zart muanyag tanknal nincs tulfolyasra lehetoseg, amikor megtelik, hivni kell a szippanto autot. Ezt sem talaltuk megfelelonek.

3. Házi szennyviztisztito rendszer- tiszta vízzel a végén

Ezek nagyon profi rendszerek, amelyek a haztartasi szennyvizet tiszta vizze alakitjak (locsolashoz pl) ugy, hogy csak par maroknyi ‘iszap’ marad utana. Az ezzel foglalkozó cegek kiszallnak, installaljak az egeszet es utana szervizelik is, ha szukseges, nekunk csak a godrot kell neki kiasni. Bar ez a megoldas nagyon szimpatikus,   nyaralokba nem idealis, a rendszernek allandoan mukodnie kell, a par honapos leallasok utan (elott?)karbantartas (szippantas) szukseges.  600 ezer Ft + afa korul mozog. Olcsobb megoldast kerestunk.

Hazilag keszitett tisztito- rendszerrol nagyon lelkesen es reszletesen mesel ez az ausztral pasas, valoszinu joval olcsobban meg lehet epiteni, mint 600ezer, plusz afa, viszont ez a valtozat nagyon sok helyet foglal…

4. Emésztőgödör és szivárogtatómező

Több kamras emeszto ulepiti es bontja a szennyvizet, aztan egy  csorendszeren keresztul egy vagy tobb szuroretegen ( kavics, homok, szen) at a talajba vezeti a vizet. Mi ezt valasztottuk, megepiteserol reszletesen ebben a postban irok.

 

 

Discussion

Leave a reply