1. A tervezés

A tervezés az a folyamat, amely során felmérjük, hogy milyen tényezőkkel kell számolnunk ahhoz, hogy víziónkat a lehető legoptimálisabb módon fizikai valósággá tegyük. 

Számba vesszük meglévő és megszerzendő készleteinket, legyen az tudás, erőforrás, vagy anyag, megvizsgáljuk a meghatározó és limitáló faktorokat, úgy mint helyszín, rendelkezésünkre álló idő, eszközök, emberi erő, időjárás, megnézzük, hogyan illeszthető mindez felhasználói igényeinkhez, valamint megpróbáljuk megsaccolni, hogy milyen körülmények okozhatnak problémát a kivitelezés során. 

2. Tapasztalat vs optimizmus

Minél kevesebb tapasztalatunk van, annál optimistábbak vagyunk (“pár óra alatt összedobjuk az egészet, ebédre kész is leszünk”), és minél tapasztaltabbak vagyunk, annál biztosabban tudjuk, hogy előre nem látható bonyodalmak fogják megcifrázni a projektet.

Amikor valami újba fogunk, amihez hasonlót még nem építettünk, a kockázat értelemszerűen megnő.  

Klasszikus jelenség pl., hogy megkérdezünk egy hozzáértő embert, aki nagyon sok fontos infót átad, és néhány életbevágót pedig nem, mert neki annyira magától értetődő mozzanatról van szó, hogy fel sem merül benne, hogy másnak esetleg nem az.

Aztán pedig vannak olyan dolgok, amik valahogy nem jutnak eszünkbe, nem rakjuk össze, olyan tényezők, amiknek együttállása nem bukkan fel semmilyen fórumon, nem figyelmeztet rá senki…. és amik persze visszatekintve ordítóan egyértelműek.

3. Kerti faház saját kezűleg

Így jártunk a faházunkkal, ami jelen sorok írásakor egyelőre még inkább csak pavilon (a falak felrakását jövő nyárra halasztottuk.)

Leo (12), tesóm legnagyobbik fia szeretett volna a kertbe egy saját kuckót, egy igazi ‘mancave’-et, ahol a barátaival majd elvonulva Warhammerezhet… (később meg a barátnőivel … de erről ő még hallani sem akar, természetesen). Saját gyerekem nem lévén, általában van kapacitásom unokaöcséim és unokahúgom exszessziv ábrándjainak megvalósítására, a menő nagynéni szerepét kifejezetten szívesen vállalom, úgyhogy  simán igent mondtam a feladatra. 

Az idei közös nyaralás alkalmával meg arra jutottunk a húgommal, hogy ne halogassuk, mert a gyerek mindjart felnő, építsük meg most, nehogy úgy járjon mint én, aki szintén pikk-pakk felnőttem és 32 évesen magamnak kellett arany papírkoronát csinálnom.

Leo nem akart semmi bonyolultat, a helyszínt is gyorsan kiszemeltük a kertben, a mogyoróbokrok és az öreg körtefa között, így a terveket gyorsan meg tudtam rajzolni.

Faház látványterv
Tervrajzok

Ugyan faházat még nem építettünk, Lili meg én, de sokminden mást már igen, így különösebb aggodalom nélkül vágtunk bele a projektbe.

Megnéztünk pár hasonló szerkezetet, néhány youtube videót, egyeztettük a terveinket Temzével, aki mindenhez ért, es munkához láttunk. A fa beásott részeire lenolajat terveztünk kenni, a többihez kültéri vastaglazúrt vettünk a festékboltos tanácsára. 

Rögzítettük a derékszögeket és kitűztük az alprajzot a helyszínre. Zsolti, a helyi arc, aki a kerti munkákkal szokott nekünk segíteni, kiásta a 6 tartócölöpnek a gödröket. Közben Laci nagybátyám, aki a környék anyagbeszerzője, meghozta a fát. A fenyő tartógerendák beásott részeit bekentük vastagon leonolajjal, és felállítottuk a tartószerkezetet.

Ezen a ponton megálltunk es átmentünk Tamás nagybátyámékhoz vacsorázni, aki felvilágosított, hogy a beásott fenyő láb 6 éven belül el fog rohadni… Azok a fa kerítésoszlopok, amik 50 éve állnak az udvarunkon beásva, ne tévesszenek meg, nem fenyőből vannak, hanem akácból. A lenolaj ugyan impregnál, de egy rétegben felkenve, földbe ásott fánál, mit sem ér… ki gondolta volna… (mindenki más, úgy tűnik…. )

4. Kérdezzünk meg egy szakértőt

(jobb későn, mint soha, de még jobb korábban)

Itt szakértő asztalos barátunk, Gergő elmondta, hogy nem elég a cölöpök oldalát megvédeni, hanem a talpát is okvetlen meg kell, mert ott szívja fel a földből a nedvességet, akárcsak a fa életében …tehát, ha az nincs kezelve, akkor mindegy mit csinálunk a többivel. És gombaölővel egyébként lekezeltük a fát…? (Nem.)

Órákat töltöttünk a függőlegesek és a vízszintek beállításával és rögzítésével, és már a padlót is elkezdtük felrakni…a padlót még visszaszedtük, de ahhoz  már nem volt lelki erőnk, hogy lebontsuk a szerkezetet es kátrányba mártsuk vagy megégessük a lábakat ( az elszenesedett külső réteg megvédi). 

5. Orvosoljuk a hibákat

Valahogy fel kellett emelni a szerkezetet és már majdnem hívtuk a helyi erős embereket, de aztan eszünkbe jutott a kocsi emelője, ami remekül be is vált. A lábakat gombaölővel lekentük, alá tófóliából hajtogatott zsákot csúsztattunk be, lezártuk, befecskendeztünk 2-2 deci lenolajat, power tape- pel rögzítettük és így ástuk vissza őket. 😅

Kocsiemelő és lábvédő fóliazsák

Második nagy tanulsága a projektnek, hogy a gerendákat építés ELŐTT érdemes alapozni és lazúrozni, hacsak nem akarunk 90 centi magas dekk alatt törpejárásban dolgozni, de végülis így is megoldottuk. Az illesztések közé igyekeztünk annyit betunkolni, amennyit tudtunk, de ez (is) könnyebb lett volna előtte…

A tetejére trapézlemez tűnt ideálisnak…. a kis lejtésű tetőhöz egyszerű megoldás, környezetbarát, könnyű felrakni, koncepciónkba jól illeszkedik. Lilivel ketten fel is pattintottuk őket, es úgy döntöttünk, hogy egyelőre itt megállunk az építésben. 

Zen terasz, majdnem…..

6. Élvezzük munkánk gyümölcsét

Így most falak nélkül, növények által körbefont zen teraszként áll a kertben az építmény… elégedetten hevertünk le benne szemlélődni, és dekk aljának festésében elfáradt derekunkat kinyújtóztatni,
amikor is
olyan csattanás hangzott, hogy kiesett a kezemből a kávé, Lili meg nyugágyastól ugrott 10 centit… Egy pillanatra azt hittem belénk csapott a villám, de nem….

A kisházat árnyékoló öreg körtefa ugyanis néha elejt egy-egy körtét, ami mennydörgés szerű robajjal csattan a fémlemezekre. Konkrétan olyan hangosan, mint amikor a villámlás és a mennydörgés között eltelt idő nulla másodperc. 

Hello Zen…

Mondjuk hát ja, a gyümölcsfákról hullik a gyümölcs, nem kell hozzá egyetem, itt is volt mindig, össze is szoktam szedni Tamásnak pálinkához. …de hogy a trapézlemez meg a gyümölcsfa együtt leginkább infarktus előidézésére alkalmas, azt megfelelő youtube video és előrelátás hijjan empirikus úton kellett felfedeznünk.

Sebaj, éljen a tapasztalat, a végére úgyis klassz lesz…Jövő nyárra hálót feszítünk a tető fölé.

A kis faház építésének helyes lépéseiről részletes tervrajzzal és a szükséges anyagokról hamarosan külön postban írok. 🤓

Vihar előtti csend….

Discussion

Leave a reply